Dartpijlen gewicht

Dartpijlen Dartpijlen die bij darts worden gebruikt zijn gemaakt van verschillende materialen. Het gewicht van dartpijlen is dan ook erg afhankelijk van het gebruikte materiaal en het formaat van de pijl.

Vaak zijn dartpijlen gemaakt van tungsten (wolfraam). Dit is een zeer zwaar materiaal dat bijna net zoveel weegt als goud. Wolfraam is echter harder.

Het voordeel van zware materialen is dat de darts een zwaarder gewicht hebben bij een geringere dikte. Dunnere darts hebben als voordeel dat er meer op een kleiner stukje van het dartbord kunnen zitten. Hierdoor is het in theorie makkelijker om met dunnere dartpijlen 180 te gooien.

Er zijn echter ook dartpijlen gemaakt van lichter materiaal. Het is zeer afhankelijk van de dartspeler met wat voor gewicht hij of zij het liefst gooit.

Maximale gewicht dartpijlen

Het maximale gewicht van dartpijlen is vastgelegd door de BDO (British Darts Organisation). Het gewicht van een dartpijl mag niet zwaarder zijn dan 50 gram. De totale lengte van een dartpijl is trouwens maximaal 30,5 centimeter.

Veel darters spelen echter met lichtere dartpijlen.
Het gemiddelde gewicht ligt zo tussen de 20 en 26 gram per dart.

Wil je live dartwedstrijden kijken ga dan naar darts live.

Terug naar het overzicht van Hoe zwaar.